Genel

YÖK ile Savunma Sanayi Başkanlığı Arasında İş Birliği Protokolü İmzalandı

​Yükseköğretim Kurulu ile Savunma Sanayi Başkanlığı Arasında İş Birliği Protokolü İmzalandı. Protokolle, üniversitelerdeki uluslararası bilim insanları savunma sanayi sektöründe istihdam edilebilecek

Yükseköğretim Kurulu Başkanı Özvar, yaptığı açıklamada, “Üniversite-savunma sanayii arasındaki yakın ilişkiler için yeni bir açılım gerçekleştiriyoruz. Protokol hem savunma sanayimize hem yükseköğretim sistemimize önemli katkı sağlayacak” dedi.

“Savunma sanayii sektöründe istihdam edilme imkanının verilmesiyle birlikte, üniversitelerimiz bu alandaki nitelikli uluslararası araştırmacılar için çok daha cazip hale gelecek” Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı ile Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) arasında uluslararası akademisyenlerin savunma sanayii alanında Türkiye’de çalışabilmeleri ve küresel bilginin akademi ve sanayiye aktarılması amacıyla “Uluslararası Bilim İnsanlarının Üniversitelerde ve Savunma Sanayii Şirketlerinde İstihdamına Yönelik İş Birliği Protokolü” imzalandı. Protokolle; yurt dışında başarılı çalışmalara imza atan bilim insanlarının bilgi ve tecrübelerinin ülkemize kazandırılması, savunma sanayii sektöründe uluslararası bilim insanlarının görevlendirilmesi, akademisyenlerin bilgi ve yetkinliklerinin ortak araştırma ve geliştirme projeleri ile savunma sanayiine kazandırılması hedefleniyor.

Yükseköğretim Kurulu’nun Savunma Sanayi Başkanlığı ile imzaladığı bu protokol, üniversitelere ilgili alanlarda araştırma kalitesi yüksek uluslararası araştırmacı ve üniversite hocalarını kendi kadrolarına katma imkanı veriyor.

Yükseköğretim Kurulu Başkanı Erol Özvar SSB’de düzenlenen imza töreninde yaptığı konuşmada Savunma Sanayii Başkanlığı ile Yükseköğretim Kurulunun daha önce imzaladıkları protokollerle iş birliklerinin geliştirilmesi yönünde sağlam bir zemin oluşturulduğunu, imzalanan protokolle bu konuda yeni bir adım daha atılacağını söyledi. Savunma sanayii sektörü ile Yükseköğretim Kurulu arasında bugüne kadar yapılan iş birliği protokollerinin en önemli unsurlarından birini sektörün ihtiyaç duyduğu nitelikli insan gücünün temin edilmesinin oluşturduğunu anlatan Özvar, “Bu çerçevede, hem hâlihazırda yükseköğretim kurumlarımızda görev yapmakta olan akademik personelin savunma sanayii sektörüne katkı sağlaması hem de bu sektörde yer alabilecek nitelikli gençlerin yetiştirilmesi hedeflenmektedir.” dedi.

  100 Bin Çocuğa Futbol Eğitimi

“Üniversite-Savunma sanayii ilişkileri için yeni bir açılım”

Protokolle üniversitelerde istihdam edilen uluslararası bilim insanlarının savunma sanayii sektöründe kısmi zamanlı olarak çalışabilmelerine yönelik düzenlemeler yapılacağının altını çizen Özvar şöyle devam etti: “Ülkemizde, 169 üniversitede tüm alanlarda yaklaşık 1500 doktoralı uluslararası bilim insanının istihdam edildiği dikkate alındığında, savunma sanayiimizin daha büyük bir beşerî sermayeden istifade etme olanağı bulacağı açıktır. Ayrıca, bu sayede, üniversite-savunma sanayii sektörü arasındaki yakın ilişkiler için yeni bir açılım sağlanacaktır.” Özvar, yeni protokolle, savunma sektörünün ihtiyaç duyduğu uluslararası bilim insanlarının istihdam edilmesi için üniversitelerimize öneride bulunabileceğini aynı şekilde, üniversitelerin de istihdam ettikleri uluslararası bilim insanlarının savunma sektöründe görevlendirilmesi için ilgili sektöre teklif götürebileceğini belirtti.

“Hem savunma sanayimize hem yükseköğretim sistemimize önemli katkı sağlayacak”

Gerçekleşen iş birliğinin hem savunma sanayisine hem de yükseköğretim sistemine de önemli bir katkı sağlayacağını ifade eden Özvar, “Yükseköğretim Kurulu olarak son dönemde üzerinde hassasiyetle durduğumuz konulardan birini uluslararasılaşma vizyonu oluşturmaktadır. Üniversitelerimizin uluslararası saygınlığının ve görünürlüğünün artması için yoğun bir gayret gösteriyoruz. Bu anlamda, nitelikli uluslararası bilim insanlarının üniversitelerimizde görev almasını da önemsiyoruz. Savunma sanayii sektöründe istihdam edilme imkanının verilmesiyle birlikte, üniversitelerimizin bu alandaki nitelikli uluslararası araştırmacılar için çok daha cazip bir hale geleceğini değerlendiriyoruz” diye konuştu. Özvar, imzalanan bu protokol sonrasında TUSAŞ ve diğer savunma sanayii kuruluşlarıyla da yeni iş birliği protokollerinin imzalanmasını ümit ettiklerini söyledi.

SSB Başkanı Görgün: “Protokol, sektörümüzün ekonomideki kaldıraç etkisini destekleyecek”

Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. Haluk Görgün de protokolle, yurt dışında başarılı çalışmalara imza atan bilim insanlarının bilgi ve tecrübelerinin ülkeye kazandırılacağını belirtti. Görgün, protokolle savunma sanayisinin teknolojik derinliğinin alanında uzman uluslararası akademisyenlerin vizyon ve çalışmaları ile arttırılacağını belirterek, “Protokol, savunma sanayi ekosistemi ve akademisyenler arasında oluşturacağına emin olduğum sinerji ürünlerimizin ihraç edilmesi noktasında da yeni bakış açıları sağlayacak ve sektörümüzün ekonomideki kaldıraç etkisini destekleyecektir” diye konuştu.  Konuşmaların ardından Özvar ve Görgün, protokole imza attı. İmza törenine, Yükseköğretim Kurulu Başkanı Erol Özvar, SSB Başkanı Haluk Görgün’ün yanı sıra Yükseköğretim Kurulu Başkan Vekili Prof. Dr. Haldun Göktaş, Yükseköğretim Yürütme Kurulu Üyeleri Prof. Dr. Naci Gündoğan, Prof. Dr. Erol Arcaklıoğlu, Prof. Dr. Arif Bilgin, Prof. Dr. Mahmut Ak, sektör temsilcileri ve akademisyenler katıldı. (BSHA – Bilim ve Sağlık Haber Ajansı)

  Sağlık Emekçilerinden 7. Toplu Sözleşme Uyarısı! 2 Gün İş Bırakacaklar!

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu