Hükümetin Tasarruf Paketi Emekçilere Darbe Vuruyor

“Hükümetin Tasarruf Paketi Emekçilere Darbe Vuruyor”

Türkiye’de ekonomik krizle mücadelede geçtiğimiz haftalarda açıklanan Kamuda Tasarruf Paketi ile ilgili tepki açıklamaları devam ediyor.

KESK Kocaeli Şubeler Platformu kamuda tasarruf tedbirleri konusuyla ilgili bir basın açıklaması gerçekleştirerek şunları söyledi: “Ülkenin emekçileri ve üreticileri, bütçenin en büyük gelir kaynağı olan vergileri en çok ödeyenler olarak, yeni bir saldırı paketiyle karşı karşıya kalmış durumda. Açlık ve yoksulluk sınırlarında yaşam mücadelesi veren emekçiler, şimdi de yeni bir tasarruf dalgasının baskısı altına alınmak isteniyor. Bu paketin, IMF’nin hazırladığı kemer sıkma paketlerinin bir kopyası olduğu ve kamusal hizmetlerin şirketlere devredilerek kamunun tasfiyesinin amaçlandığı belirtiliyor. Kamu hizmetlerinin piyasaya açılarak özelleştirilmesi sonucu kamu yatırımları zaten oldukça sınırlı hale getirilmişken, bu paketle daha da kısıtlanmak isteniyor. Kamu emekçilerine yönelik saldırılar, sermayeye yeni kaynak yaratma amacı taşıyor. Hazine ve Maliye Bakanı’nın açıklamalarından, bu saldırıların yeni paketlerle devam edeceği anlaşılıyor. Henüz bir hafta geçmeden, kamu istihdamını güvencesiz hale getiren “Devlet Memurlarının Esnek Çalışma Esasları Hakkında Yönetmelik Taslağı” çalışmalarının hızlandırıldığı öğrenildi.”

“Kamuda Tasarruf Paketinde Ayrılan Pay Düşürülüyor”

Açıklamada paketin içeriğine yönelik bildiler paylaşıldı: “100-200 milyar TL arasında tasarruf edilmesi hedeflenirken, sermayeden vazgeçilen miktarın 2 trilyon 200 milyar TL olduğu görülüyor. Kamu-Özel İşbirliği projelerine 2024 bütçesinden 162 milyar 400 milyon TL garanti ödemesi yapılacak ve bu, paketten toplanması öngörülen miktardan fazla. Tasarruf paketi üç yılı kapsıyor ve bu süre zarfında faiz giderlerinin bütçedeki payı %10,5’ten %14,3’e çıkacak. Kamu yatırımları daha da azaltılıyor ve kamu hizmetlerine ayrılan pay %29’a kadar düşmüş durumda. Mevcut kamu yatırımları neredeyse yok denecek kadar sınırlı hale getirilmişken, paketin bu durumu daha da kötüleştireceği belirtiliyor.”

“Kamu Hizmetlerinin Özelleştirilmesi De Pakette Yer Alıyor”

IMF kemer sıkma programlarının tipik özelliklerinden biri olan kamu hizmetlerinin özelleştirilmesi, çalışan sayısının azaltılması ve maaşların düşürülmesinin de pakette yer aldığına dikkat çeken KESK Şubeler Platformu Sözcüsü Murat Harata, Kamu personel alımı emekli olanlarla sınırlanırken, destek personel sayısı kademeli olarak azaltılıyor. TÜİK’in verilerine göre işsizliğin devasa boyutlara ulaştığı günümüzde, “üç yıl daha bekleyin” demek gençlerin umutlarını söndürmek anlamına geliyor. 2024 yılı itibariyle kamuda 5 milyon 200 bin kamu personeli bulunmakta ve bu personel zaten yetersizdir. Kamu personelinin toplam istihdama oranı OECD ortalamasının %18 olduğu yerde Türkiye’de %13’tür. Özellikle sağlık ve büro hizmetlerinde personel yetersizliği nedeniyle bir personel, iki veya üç kişinin işini yapmak zorunda kalmaktadır. Millî Eğitim Bakanlığı verilerine göre, resmi öğretmen açığı 68 bindir ve 100 bin öğretmenin acilen istihdam edilmesi gerekmektedir. Bu ağır tabloya rağmen kamuda istihdamın sınırlandırılması, 85 milyonun sağlığını ve gençlerin geleceğini karartmaktadır” dedi.

“Uzaktan ve Esnek Çalışma Modelleri Hedefleniyor”

Harata sözlerini şöyle sürdürdü: “Paket, esnek ve uzaktan çalışma modellerinin geliştirilmesini hedeflemektedir. Pandemi döneminde provası yapılan bu çalışma biçimi, kamuda temel istihdam biçimi haline getirilmek istenmektedir. Bu durum özellikle kadınların istihdam olanaklarını daraltacak ve cinsiyetçi iş bölümünü pekiştirecektir. Kamuda personel servis hizmeti, savunma ve güvenlik hariç kaldırılmaktadır. Bu hizmetten yararlanan sınırlı sayıdaki personel de mağdur edilmektedir.” Pakette lojman kiraları ve sosyal tesis ücretlerinin piyasa koşullarına göre artırılmasının öngörüldüğüne de dikkat çeken Harata, “Lojman kiralarının artması, kamu emekçilerinin maaşlarının yarısından fazlasının lojman kirasına gitmesi anlamına geliyor. Mevcut sosyal tesislerin ekonomiye kazandırılması adı altında yandaşlara satılması hedefleniyor. Ayrıca, muhalefetin kazandığı belediyelerin hizmet sunamaz hale getirilmesi amaçlanıyor.” diye konuştu.

“Emekçilere Bir Saldırıdır!”

Paketin, “kamuda tasarruf ve verimlilik paketi” adı altında emekçilere yönelik bir saldırı paketi olduğunu söyleyen Harata son olarak şunlara değindi: “KESK olarak, bu saldırı paketine karşı mücadele edeceğiz ve gerekli adımları atacağız. Tasarruf paketine karşı, “Yoksulluk, İşsizlik, Güvencesizlik Paketine Hayır! Emekçiler Tasarruf Paketi Altında Yürütülen Saldırı Politikalarına Sessiz Kalmayacak!” şiarı ile eylemlerimizi sürdüreceğiz. Kamudan tasarruf değil Saray harcamalarından tasarruf edilsin. Vergide adalet sağlansın, az kazanandan az çok kazanandan çok vergi alınsın. Yandaşlara yapılan döviz garantili projelere ve Kur korumalı mevduat soygununa son verilsin. Saray harcamaları kısılsın. Personel eksikliği giderilsin, torpile ve siyasal kadrolaşmaya son verilsin. Angarya çalışma yasaklansın, esnek ve uzaktan çalışma yönetmeliği sonlandırılsın. Gerçek ve özgür toplu sözleşme koşulları sağlansın. Emeklilere insanca yaşayacakları maaş verilsin.” (Bilim ve Sağlık Haber Ajansı)

 

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
hdfilmcehennemi - takipci satin al