Bağırsak ve Beyin Sağlığı İlişkisi

Bağırsak ve Beyin Sağlığı İlişkisi

Bağırsak sağlığı beyin sağlığını etkiler mi ? Mide bağırsak sağlığının önemi hakkında açıklamada bulunan Prof.Dr. Barış Metin önemli bilgiler verdi.

Daha önce beyin sağlığının mide bağırsak sağlığını etkilediğinin düşünüldüğünü belirten uzmanlar son yıllarda yapılan çalışmalarla mide bağırsak sağlığının da beyin sağlığını etkileyebilmesinin mümkün olduğunu ifade ediyor.

Bağırsak ve beynin birbiri ile bağlı olduğunu anlatan Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Barış Metin, “Bağırsaklardaki hudut hücreleri beyne sinyaller iletip beyinde kimyasal ve elektriksel değişiklikler yaratabilir ve bu da duygusal dünyamızı etkileyebilir.” dedi. Birçok nörolojik hastalıkta mide bağırsak meseleleri yaşandığına da dikkat çeken Prof. Dr. Barış Metin, probiyotiklerce zengin beslenmenin beyin sıhhati açısından değerli olduğuna vurgu yaptı. Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Hastanesi Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Barış Metin, mide ve bağırsak sıhhatinin beyin sıhhati üzerindeki mümkün tesirlerini kıymetlendirdi.

Mide ve bağırsaktaki sorunlar beyni ve ruhsal durumu etkileyebilir

Eskiden daha çok beyin sıhhatinin mide bağırsak sıhhatini etkilediğinin düşünüldüğünü belirten Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Barış Metin, “Son yıllarda yapılan çalışmalar bu durumun zıddının de mümkün olabileceğini öne sürüyor. Yani mide bağırsak sıhhati da beyin sıhhatini etkileyebilir.” dedi. Bağırsak ve beynin birbiri ile otonom hudut istemi, çeşitli kimyasallar ve hormonlar yoluyla bağlı olduğunu lisana getiren Prof. Dr. Barış Metin, “Bu nedenle bir beyin hastalığı mide ve bağırsakta düzensizliğe neden olduğu üzere, mide bağırsaktaki sorunlar de beyni ve ruhsal durumu etkileyebilir.” halinde konuştu.

Bağırsaklardaki hudut hücreleri duygusal durumumuzu da etkiliyor olabilir

Midemiz ve bağırsaklarımızda beynimiz kadar olmasa da 500 milyondan fazla hudut hücresi olduğunu hatırlatan Prof. Dr. Barış Metin, “Bu hücreler daha çok sindirim ve boşaltım faaliyetlerini düzenlese de son yıllarda yapılan çalışmalar bu hücrelerin duygusal dünyamıza da tesiri olabileceğini gösteriyor. Bilhassa otonom hudut sistemi denilen ve istemimiz dışında çalışan hudut sistemimiz bağırsak ve beyin ortasında köprü misyonu görerek birinden başkasına sinyal iletilmesini sağlıyor. Bu yolla bağırsaktan beyne sinyaller iletilip beyinde kimyasal ve elektriksel değişiklikler yaratılabiliyor.” dedi.

Mide ve bağırsak sıkıntıları nörolojik hastalıkların belirtisi olabilir

Birçok nörolojik hastalıkta mide bağırsak problemleri yaşandığına dikkat çeken Prof. Dr. Barış Metin, şu bilgileri paylaştı: “Parkinson hastalığında sıklıkla kabızlık görülür. Alzheimer tipi bunama hastalarında vakitle iştah azalması ve kalori alımında düşüklüğe bağlı çok zayıflama görülür. Bunun yanında depresyon, anksiyete üzere psikiyatrik hastalıkların da en değerli belirtileri iştah artması yahut azalması olabilir. Bilhassa nörodejeneratif olarak isimlendirdiğimiz Parkinson ve demans üzere hastalıklarda görülen mide bağırsak sorunları bu hastalıklarda kıymetli bir sorun haline gelebiliyor.”

“Probiyotiklerce varlıklı beslenmek beyin sıhhati açısından da iyi”

Yapılan birçok çalışmada bilhassa probiyotiklerin beyin sıhhatine, depresyon üzere ruhsal hastalıklara tesirinin araştırıldığını ve azımsanmayacak derecede yararlı tesirler gösterildiğini hatırlayan Prof. Dr. Barış Metin, “Bu sonuçlara nazaran yararlı ve probiyotiklerce varlıklı besinlerle beslenmenin beyin sıhhati açısından da yeterli olduğu söylenebilir.” dedi.

Birçok çalışmada probiyotik kullanmanın genel gerilim düzeyini düşürdüğüne yönelik bulgular saptandığını da kelamlarına ekleyen Prof. Dr. Barış Metin, “Yakın zamanda yapılmış bir çalışmada sistemli yoğurt tüketen insanların sakinliğini daha faal koruduğu gösterilmiş. Bu bulgunun nedeni probiyotiklerin bağırsak mikrobiyotası dediğimiz bağırsakta yaşayan mikroorganizmaları değiştirerek bağırsaktan salgılanan kimyasal hususlarda değişiklikler yapmasıdır. Bu kimyasallar beyefendisine ulaşarak beyin hücrelerinin beslenmesinde ve işlevlerinde değişiklikler yaratabilmektedir.” biçiminde konuştu.

Bağırsak mikrobiyotasını düzenleyen probiyotikler tertipli tüketilmeli

Bağırsak sıhhatini korumak ve beyin işlevlerini optimize etmek için sağlıklı ve istikrarlı beslenmenin her şeyden değerli olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Barış Metin, “Beyin sıhhatimizi korumak için protein, karbonhidrat, lif ve vitaminler açısından istikrarlı bir diyet tüketmeliyiz. Ayrıyeten yoğurt ve kefir üzere bağırsak mikrobiyotasını düzenleyen probiyotikler tertipli tüketilmeli. Bunların yanında mide bağırsak sıhhatinin bozulduğu durumlarda doktora danışılarak tıbbi probiyotik içeren destekler kullanılabilir.” diyerek kelamlarını tamamladı. (BSHA – Bilim ve Sağlık Haber Ajansı)

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
hdfilmcehennemi - takipci satin al